Geoblog.pl    yolkameru    Podróże    krótki, szybki i szalony wypad do Budapesztu zimą 2000    zwiedzanie Budapesztu
2000
lut

zwiedzanie Budapesztu

Węgry
Węgry, Budapest

Po spokojnej, miłej nocy, wyruszamy rano pozwiedzać stolicę Węgier.
Jest piękna, słoneczna pogoda. Oczywiście po śniegu już ani śladu, co więcej, na drzewach pierwsze pąki liści! Zdjęliśmy nasze zimowe kurtki, i chodzimy teraz w samych bluzach.

Włóczymy się kilka godzin bez większego celu, ale z mapą miasta w dłoni. Zachodzimy w co ciekawsze i ważniejsze miejsca (po stronie Budy) tj. zamek królewski, Kościół Macieja, Baszta Rybacka. Ogólnie dzień, i co za tym idzie - cała wycieczka - bardzo udane.

Jeszcze jedna mała przygoda z próbą wypowiedzenia czegoś po węgiersku... Zabraliśmy ze sobą rozmówki "polsko-węgierskie" z myślą, że zawsze mozna spróbować nauczyć się kilku nowych słów przy okazji. Podjęłam więc tą próbę na poczcie... Z rozmówkami w dłoni, wymawiam "zgodnie" z transkrypcją, że chcę kupić znaczek do Polski... Pani nie rozumie nic, więc ratujemy się angielskim, ale pokazuję Jej też rozmówki, wskazując palcem na zdanie, i dopiero słyszymy "aha"...
Później, w drodze powrotnej, chłopak który nas podwozi kawałek, uświadamia nam, że nie jest to takie proste, a nawet może być ryzykowne, gdy zaakcentuje się coś w nieodpowiedni sposób, bo można kogoś wówczas obrazić.

Po południu wyjeżdżamy na wylotówkę, docieramy po pewnym czasie na granicę. A stamtąd łapiemy ciężarówkę, prosto do Polski!

Suniemy sobie przez Słowację z miłym panem z Turcji, przy dźwiękach tureckiej muzyki, zajadając się pistacjami (moimi ulubionymi !). Jest bardzo miło, i ciepło. A za oknami samochodu wokół znów zimowy krajobraz.

zwiedzili 10.5% świata (21 państw)
Zasoby: 262 wpisy262 20 komentarzy20 676 zdjęć676 0 plików multimedialnych0